O femeie din mediul rural de bună calitate

Spiritul de recuperare și îmbunătățirea caracteristicilor casei au condus această restaurare. nimic nu trădează tehnici moderne și totul miroase a peisajul rural de altădată.

47 de acțiuni

În acest peisaj deluros al Aisnei, la granițele Ile-de-France și Champagne, Gilles și Elisabeth Didelet au transformat o fermă veche în declin într-o casă de țară sau rusticitatea, naturalețea și confortul joacă un scor armonios. Ansamblul este alcătuit din două clădiri: o casă de locuit cu două ape (la nord-est) și acoperită cu un acoperiș cu două înclinații, un vechi hambar cu plan dreptunghiular (la sud-vest) construit în pătrat față de primul. Dependențele (grajd de porci, grajd, magazie) se învecinează cu casa.

Favorit pentru zidurile vechi

Începând cu anii 1980, această fermă de reproducție a fost folosită ca fermă și atelier. Lăsat fără întreținere, cu factură modestă, ar fi căzut fără îndoială în ruină dacă Gilles și Elisabeth nu ar fi decis să o cumpere în 1996. Născut în Montigny-L 'Allier, Gilles îl cunoștea pe proprietar, domnul Fereol, „O figură locală, care și-a cultivat grădina de legume, și-a îngrijit albinele, și-a pregătit cidrul, și-a tăiat lemnul. Pe vreme frumoasă, l-am putut vedea, puțin morocănos, așezat pe un scaun vacilant sub baldachinul fântânii ". Astfel, cei doi entuziaști noștri decid să facă toate clădirile locuibile pentru a găzdui două locuințe rurale. Abordarea lor: renovarea cu respectarea habitatului local, păstrarea sufletului rural al clădirii, menținerea unei anumite lizibilități a istoriei sale conferindu-i confort.

Eșalonată pe parcursul a cinci ani (1998-2003), lucrările au început bineînțeles cu cochilia: consolidarea zidăriei (fațade și frontoane), crearea unei plăci de beton, asamblarea unei pardoseli cu grinzi și grinzi de stejar, armare a cadrului, re-acoperiș, tencuială de piatră

...

Redistribuie spațiul

Dar a fost necesar mai întâi să reorganizăm suprafețele (locația camerelor, atribuirea funcției lor, crearea unui etaj, distribuția generală) din volume goale, dărăpănate și spații confortabile. Încredințat arhitectului Yannick Champain, acest studiu face posibilă dezvoltarea a două gospodării (unul de 130 m2, celălalt de 70 m2) în fiecare dintre clădiri, ținând cont de orientarea lor, suprafața disponibilă și diferențele de nivel. În casa cu două ape (cunoscută sub numele de „Chez Fereol”), sunt planificate astfel o cameră comună (living), o bucătărie și o baie la parter și două dormitoare la mansardă accesibile printr-o scară circulară. tencuială. În vechiul hambar ("La Grange "), există un spațiu comun de locuit (cameră de zi, zonă de șemineu, masă pentru oaspeți și bucătărie), în timp ce un etaj superior este creat pentru a găzdui cinci dormitoare și O baie.

Un etaj tradițional nou

În pământul bătut, solul original a fost rupt pentru a turna o placă de beton armat. Goluri la o adâncime de 20 până la 40 cm, este nivelat pentru a primi o peliculă de polian apoi betonul (350 kg / m3), curge pe o plasă metalică așezată pe pene (Toffolo). După uscare, placa așezată la regulă (10 cm grosime) este îmbrăcată cu teracotă (plăci recuperate), sigilată cu mortar. Realizat cu scânduri cu secțiune joasă, podeaua vechiului hambar a fost folosită pentru depozitarea fânului și, prin urmare, nu era portantă. Deci, a fost îndepărtat pentru a crea o pardoseală mixtă din lemn și beton. Această alegere provine din dorința de a oferi o podea tradițională cu grinzi și grinzi evitând în același timp neplăcerile sonore ale lemnului (crăpături, zgomote de impact

...

). Crearea unei plăci din beton armat (numită compresie) pe podea este justificată și de rolul său de înlănțuire periferică (asigură pereții și previne crăparea clădirii). Montate în moloz de calcar legat de sol argilos, pereții sunt întăriți și stabilizați.

Partiții cu jumătate de lemn

Construită în vechiul hambar, grinda de stejar și podeaua grinzii sunt formate din patru grinzi principale (25 x 30 cm, gravate în pereții frontali) pe care sunt așezate grinzile aproximativ la fiecare 30 cm. În prealabil, toate marginile sunt înmuiate (plate și adze) pentru a evita aspectul prea nou. Intervalul grinzilor care depășesc 6 metri, sunt întărite de stâlpi portanți așezați pe blocuri de piatră. Trapa este închisă cu o lamă metalică, „Nergalto” (Metal Deploye), utilizată atât ca cofraj, cât și ca suport de ipsos. La etaj, suprafața astfel formată primește, după instalarea conductelor electrice, o șapă de beton gros de 7 cm. Pereții despărțitori sunt confecționați din căpriori de stejar, ritmici cu eșarfe și rame deschise ale ușilor. Acest cadru, care amintește de panoul tradițional din lemn, delimitează viitoarele dormitoare și coridorul care le servește. În același timp, grinzile sunt plasate la același nivel cu flanșele partițiilor. După turnarea plăcii, acestea servesc drept suport pentru cuie podeaua de stejar. Pe partea inferioară, la parter, plăcile „Nergalto ” sunt acoperite cu tencuială grosieră, în maniera tavanelor tradiționale de pe laturile din lemn (tip bacula).

Recuperarea spiritului și deturnarea obiectelor

Dornici să păstreze spiritul locului, proprietarii au favorizat lemnul (recuperat sau nou și îmbătrânit) pentru aspectul său cald, puterea sa izolatoare și numeroasele sale posibilități de utilizare. Pardoseală cu grinzi și grinzi, pereți despărțitori cu cadru de șiret, podele din stejar planificat, uși din scânduri și traverse de stejar și chiar paturi din ramuri și trunchiuri de mesteacăn, tăblii cu profil turnat

...

În ceea ce privește mobilierul și decorul, mobilierul familiei rurale sau piețele de vechituri (bufeturi cu două corpuri, birou, mașină de frământat, maie

...

), uși vechi de grajd, fereastră reciclată ca vitrina, piatră pentru chiuvetă

...

, vopsele de culoare ocru creând o atmosferă naturală și contribuind la claritate, creează o atmosferă în care vizitatorii experimentează senzația de a sta într-o casă din copilărie.

Raport produs de Alain Chaignon. Arhitectul Yannick Champain. Pensiune www.fereol-

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here