Design interior: un spirit de casă de vacanță

Un decor actualizat, accesorii mai bine adaptate și un cadru nou; proprietarii au întreprins o renovare care oferă mândrie locului volumelor, fluidității între spații și relaxare.

32 acțiuni

Din stradă, aproape nimic nu dă o privire asupra farmecului acestei proprietăți construite în piatră liberă! La intrare, pe partea de nord, odată trecută de poarta veche, o alee înflorită și împădurită ne conduce spre o curte cu pietriș, mărginită de frumoase dale de calcar. În partea de sud, casa se deschide spre o grădină mare, cu o piscină înconjurată de o plajă în ipe. Un paradis de pace a cărui origine rămâne incertă

...

O stare de lucruri înșelătoare
Încoronată cu o cornișă, această frumoasă Charentaise pare să ezite între stilul „magazin Bordeaux” cu un singur etaj și arhitectura unui „conac”. Construită în jurul anului 1850, își întinde fațadele în blocuri de piatră tăiate, străpunse cu golfuri bine proporționate și regulate. Este aceasta o mizerie frecventată odată de ofițerii dintr-un fort vecin sau de un han vechi, așa cum sugerează un semn pictat? Un lucru este sigur: oricât de sănătos ar părea, această locuință era în pericol. În ciuda unui diagnostic de termite, cadrele au amenințat că vor eșua.

Fermele ascunse sub un tavan fals din gips carton semănau mai degrabă cu o rețea de galerii decât cu lemn masiv! În stare bună, amenajările interioare nu mai erau foarte actuale. Această situație i-a motivat pe proprietari să apeleze la arhitecții Brigitte Lachaud și Hubert Xhigness. „Reabilitarea a inclus două aspecte, una structurală, cealaltă legată de amenajare”, explică ei. A trebuit să înlocuim cadrele, să izolăm și să acoperim acoperișurile în timp ce examinăm amenajările interioare care nu corespundeau stilului de viață al noilor ocupanți ”.

Cadru și volum în centrul atenției
În căutarea relaxării, oaspeții noștri doresc o casă de vacanță strălucitoare, deschisă și structurată. Ca răspuns, proprietarii propun eliminarea tavanelor false (111 metri pătrați) pentru a elibera volumul mansardei și a îmbunătăți noile ferme. De asemenea, sugerează deschiderea bucătăriei pentru a se deschide spre sufragerie printr-o insulă centrală care combină blatul de lucru și zona barului. Cele două dormitoare și băile lor vor fi reorganizate pentru a acorda prioritate accesului și confortului. În cele din urmă, o terasă accesibilă din sufragerie va asigura trecerea la grădină. În ceea ce privește calendarul, acest proiect de renovare (studiu și lucrări) a avut loc pe o perioadă de aproximativ un an (mijlocul anului 2007 până la mijlocul anului 2008), cu „o urmărire foarte regulată a lucrărilor, așa cum este cerut de acest tip de supra-renovare. măsură ”, concluzionează Brigitte Lachaud și Hubert Xhigness. Intrarea în casă se deschide spre un hol central care servește camerele distribuite pe ambele părți. Treceți de această intrare, descoperim volumul mare al sufrageriei (din stânga) unde coexista sufrageria, bucătăria și zona de luat masa.

Orientat spre sud, se bucură de o lumină generoasă datorită celor șapte golfuri, inclusiv două ferestre franceze care se deschid spre grădină. Vedeta locului, noul cadru prezintă frumoasele sale rame ancorate cu tenon. În brad alb, are patru ferme (structură triunghiulară indeformabilă) incluzând două caneluri (ansamblul elementelor structurale care radiază în jurul unui pumn) care susțin cele trei laturi ale acoperișului la fiecare capăt. Cel care ocupă colțul camerei de zi este cel mai spectaculos: se naște de la încrucișarea semi-fermelor crestăturii și a aretierelor. Struturile și cravatele radiază în armonie în jurul pumnului central. Panourile din lemn de culoare deschisă, ritmurile târâtoare ale purlinelor vopsite în gri pal amintesc de arhitectura colonială (tâmplărie și cadru, Michel Vaccarin). La sol, plăcile mari de piatră ceramică (60 de centimetri pe lateral) aduc o notă contemporană și facilitează întreținerea casei (160 de metri pătrați). Cu "margini drepte rectificate", acestea sunt instalate cu îmbinări foarte fine și grafice (Ludo Carreleur).

O bucătărie cu birouri bune
Anterior compartimentată, bucătăria dialogă acum fără complex cu camera de zi printr-o insulă centrală din beton cerat (înălțime 1,30 metri pe 3,20 metri lungime). Zonele de pregătire laterală, combină funcțiile blatului, plitei și integrează cărucioare glisante suprapuse. În ceea ce privește sejurul, acesta include un plan de bar care vă invită să luați o băutură cu prietenii sau să luați prânzul în deplasare. Paralel cu insula și situat la 1,40 metri în spate, al doilea liniar este integrat într-o structură deschisă, montată în gips-carton. Blatul de beton ceruit se întinde de la un capăt la altul, în timp ce mașina de spălat vase și diverse spații de depozitare au loc dedesubt.

Deasupra, unitățile de depozitare cu uși ridicate sunt sprijinite de peretele coroanei de o bandă care încorporează iluminat de joasă tensiune. Cealaltă parte a acestei unități de bucătărie delimitează holul de intrare care traversează casa. Acest volum bine proporționat structurează astfel, într-un mod foarte original, spațiul dintre living-bucătărie și dormitoarele situate imediat după. În plus, fără a ascunde ferma cadrului vizibil exact deasupra! Unul dintre acele aranjamente care au îndeplinit dorința exprimată inițial de proprietarii unei case deschise, dar bine ordonate.

Raport produs de Alain Chaignon. Arhitecții Brigitte Lachaud și Hubert Xhigness

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here